Heeft een CTO genoeg werk?

“Zeg Tom, zal ik wel genoeg werk hebben als CTO?”

Tegenover mij zit een lead developer wiens bedrijf zo hard aan het groeien is dat het de nood aan een CTO begint te voelen. Men heeft hem gevraagd om die rol op te nemen – maar hij twijfelt. Om veel redenen.

“Mag ik dan nog programmeren? Mag ik nog met projecten bezig zijn? Zal ik het programmeren niet missen? Wat doet een CTO eigenlijk? En… als ik minder en minder operationele dingen ga doen, zal ik me dan niet gaan vervelen?”

Ik herken de emotie. Toen we in mijn eigen softwarebedrijf onze eerste werknemer aannamen, dacht ik: “ik heb een achterstand van 14 dagen in mijn werk. Als die persoon erbij komt, gaat die mijn werk overnemen. Ik ga 14 dagen door kunnen werken – maar wat daarna? Dan is al mijn werk gedaan en heb ik niets meer te doen!”

Boy, was I wrong. Er is altijd werk. Er zijn altijd brandjes die geblust moeten worden, er zijn altijd zaken die verbeterd kunnen worden, er zijn altijd manieren te vinden om jezelf verder overbodig te maken.

En dat is niet alleen mijn persoonlijke ervaring. Doorheen de jaren heb ik met meer dan honderd CTOs gesproken over hun uitdagingen. Ik kan je verzekeren: bij geen enkele van hen was de uitdaging “ik heb te weinig te doen.”

De andere vragen? Daar kunnen we eens over praten bij een kop koffie.

Vorige
Vorige

Rollen en verwachtingen

Volgende
Volgende

Adviseur in hart en nieren