CTO of Individual Contributor ?

Een CTO die de stap “terug” zet naar developer (“individual contributor”): het gebeurt meer dan je denkt. En nee, het is niet altijd een stap terug.

Martin Van Aken is zo iemand. Hij getuigt over zijn ervaring op https://www.joyouscoding.com/posts/2021-wrap-up.html

Drie puntjes vallen me op:

(1) Je kan als developer even gelukkig – of zelfs gelukkiger – zijn dan als CTO;

(2) ‘s Avonds kunnen stoppen met werken is belangrijk;

(3) De rol van CTO kan heel eenzaam zijn.

Hoe pak je die puntjes aan?

(1) Denk voor jezelf na wat je wil doen in je leven. Als CTO heb je wellicht meer impact, maar je staat ook verder weg van de technologie. Je zal meer met mensen dan met computers bezig zijn. Als je een goed beeld wil krijgen van wat de rol van CTO precies inhoudt wil ik altijd eens met je praten. Of je leest mijn posts ;)

(2) Schaalbaarheid wordt onderschat. Niet de schaalbaarheid van je software - maar de schaalbaarheid van je team. Als jij ‘s avonds niet kan stoppen met werken, ben je waarschijnlijk de bottleneck in je team. Op korte termijn geeft deze vaststelling je wellicht een goed gevoel – “ik ben onvervangbaar!” – maar op lange termijn is dit niet houdbaar. Bovendien: de beste dingen in je leven gebeuren wanneer je jezelf vervangbaar maakt.

Schaalbaarheid is één van de onderwerpen die we in de CTO Masterclass aanpakken: https://www.softwarecaptains.be/cto-masterclass

(3) Zoek iemand die als klankbord kan dienen, en zoek andere CTOs op om ervaringen mee uit te wisselen. Zo’n klankbord vind je wellicht niet in je eigen bedrijf: te veel historiek, te veel day-to-day besognes, en vooral: er is niemand in je bedrijf met dezelfde job.

Dit laatste is de core business van SoftwareCaptains. Ik kan je klankbord zijn zonder historiek en zonder oordeel. We zorgen er ook voor dat je met andere CTOs in contact kan komen. Daarom organiseerden we in november het CTO Breakfast. In 2022 breiden we dat uit met de CTO Club. De details worden uitgepuurd as we speak, maar je kan nu al gratis lid worden: https://www.softwarecaptains.be/cto-club

Vorige
Vorige

Dokter!

Volgende
Volgende

Productivity multiplier