Commitment

"Waarom wil mijn CTO zich niet committen aan onze startup? Hij werkt nog steeds fulltime voor een ander bedrijf, en werkt enkel aan onze startup na zijn uren. We zouden zoveel sneller vooruitgaan als hij zich zou committen."

Voor mij zit een founder van een heel jonge tech startup. Hij heeft me net een demo gegeven van hun product - het was best indrukwekkend voor iets dat "na de uren" is gebouwd.

"Mijn CTO loopt toch geen risico door zijn job op te zeggen? Die vindt toch gemakkelijk iets anders?"

Ja, wellicht wel, maar gaat hij iets anders vinden waar hij ook zo gelukkig is, met mensen waar het net zo goed klikt als waar hij nu mee werkt? Dàt is zijn echte risico.

"Ik heb een paar potentiële klanten, hoor. Ik ben ervan overtuigd dat ze gaan tekenen zo gauw feature X, Y en Z klaar zijn."

Hebben ze dat gezegd? Willen ze nu dan niet tekenen als je hen belooft dat die features later zullen bijgebouwd worden?

"Ja, misschien wel, maar ik kan hen dat niet beloven zolang mijn CTO zich niet commit."

Wat heeft jouw CTO dan nodig om zich te committen?

"Dat weet ik niet."

Toen ik nog een jonge en naïeve developer was, werd ik regelmatig benaderd door mensen met een goed idee. "Jij bouwt het na je uren, en als het af is, zal ik het verkopen." Wat bleek? Het was nooit "af genoeg" om te beginnen verkopen. Als het na een paar maanden dan toch klaar was, was de man met het geniaal idee al iets anders aan het doen en wou het niet meer gaan verkopen. Ik had dus een hoop tijd geïnvesteerd, maar hij was niet bereid hetzelfde te doen.

Doe jij eigenlijk niet hetzelfde? Het gemakkelijkste excuus dat een sales heeft is "ze hebben niet gekocht omdat X er nog niet in zit."

Wat zou er gebeuren als jij met je CTO afspreekt "kijk, ik zal zorgen dat er 10 klanten tekenen. Als dat gebeurd is, kom jij minstens part-time in de startup werken." Zou je dat durven? Durf jìj dàt commitment nemen?

Ik herken niet vaak een Aha-Erlebnis, maar dit was er toch eentje :)

Vorige
Vorige

CTO Mastermind: de vakantie-editie

Volgende
Volgende

Ship it!