Wat doet een CTO?

Wanneer je een bedrijf opstart of ergens wordt aangenomen, komt er vroeg of laat een moment waarop je jezelf een titel moet geven of die krijgt. In sommige gevallen weet zelfs je grootmoeder meteen wat je doet wanneer je je titel vertelt, maar in andere niet. Een CTO, bijvoorbeeld. Chief Technology Officer, een term die bij veel bedrijven een verschillende invulling blijkt te hebben. Wat doet een CTO nu eigenlijk?

In essentie zou je CTO met een architect kunnen vergelijken. ‘Iemand die het plan tekent dus’, hoor ik je denken. Dat is inderdaad een van de taken van een architect, maar eigenlijk gaat het dieper. Een architect moet in eerste instantie goed luisteren naar de ambities van de bouwheer en nagaan hoeveel tijd of geld de bouw mag kosten. Vervolgens moet de architect die doelstellingen vertalen naar een concept dat de aannemer begrijpt. Tijdens de bouw volgt de architect de uitvoering door die aannemer verder op.

Wat een CTO doet is best gelijkaardig: zorgen dat software op tijd wordt opgeleverd door op te treden als tussenpersoon tussen het business en development team. Daarbij houdt hij of zij steeds rekening met de doelstellingen en de beschikbare middelen. Die persoon neemt niet zelf de technische beslissingen, maar valideert ze wel.

De oprichter als CTO

Naargelang de grootte en maturiteit van een bedrijf zal de rol van CTO anders ingevuld worden. Bij een startup zal je vaak zien dat een van de oprichters die taak - al dan niet tijdelijk - opneemt, maar wanneer een bedrijf groeit zal daar verandering in komen.

In een eerste scenario is een van de oprichters technisch onderlegd, waardoor hij of zij die rol vrij lang zal kunnen opnemen. Toch komt er een punt waarop de oprichter zal moeten kiezen welke rollen hij of zij nog wil opnemen. Development? Management? Product ownership? In zo'n geval wordt vaak een expert gezocht om de CTO-rol te bekleden omdat de oprichter zich op andere taken moet focussen.

In een ander scenario is het bedrijf opgericht door mensen met een minder technische achtergrond. Wanneer je in zo’n geval software laat ontwikkelen en geen ervaring hebt met zowel de achterliggende technologieën als methodologieën, dan zal dit niet alleen langer duren maar is er ook meer kans op fouten. In zo’n geval is het duidelijker dan ooit dat er nood is aan een CTO die de brug maakt tussen de ondernemer en het software team.

Een externe CTO

Steeds meer bedrijven maken gebruik van een externe CTO die een aantal maanden tot jaren in het bedrijf meedraait. Veel startups en scaleups - maar ook KMO's die aan softwareontwikkeling beginnen - hebben het budget niet voor of geen nood aan een voltijdse CTO.

Het is daarnaast vooral de ideale manier om in één klap heel wat ervaring binnen te brengen - en dat is nodig aangezien de rol van CTO heel wat bagage vereist. Hoe meer ervaring die persoon heeft, hoe meer valkuilen hij of zij opmerkt én weet hoe ermee om te gaan. Niet alleen dat: hoe meer ervaring, hoe meer opportuniteiten en verbeteringen in kaart gebracht kunnen worden.

Uiteraard kan een interne CTO ook veel ervaring opdoen door hard voor één bedrijf te werken, maar zelfs dan bots je op limieten. Net door met meer bedrijven en situaties in contact te komen, kan een externe CTO patronen herkennen en daarop leren inspelen. Die ervaring is dus vaak belangrijker en doorslaggevender bij het succes van een CTO dan de hoeveelheid tijd die hij of zij aan een bepaald bedrijf besteedt.

Ook benieuwd naar wat een externe CTO voor jou kan betekenen? Laten we een gesprek inplannen!

Vorige
Vorige

Waarom hebben zoveel bedrijven het moeilijk met softwareontwikkeling?

Volgende
Volgende

7 “rode vlaggen” als je software laat maken