Technical debt (cont’d)

Ken jij het verschil tussen een gewone lening en een bullet-lening?

Ik tot voor kort ook niet. Bij een gewone lening leen je een bedrag (het “kapitaal”). Elke maand betaal je een som aan de leninggever; die som bestaat uit een stuk terugbetaling van het kapitaal, en uit een stuk “interest” de vergoeding die je betaalt omdat je de lening gekregen hebt. Als je een vaste som betaalt zal je zien dat het stuk kapitaalterugbetaling elke maand groter wordt, terwijl het stuk interest elke maand kleiner wordt.

Bij een bullet-lening leen je ook een bedrag, maar je betaalt elke maand enkel interest op dat kapitaal. Na een vooraf afgesproken periode betaal je dan het volledige kapitaal in één keer terug. Je moet dus elke maand minder betalen dan bij een gewone lening. Daartegenover staat wel dat je enkel interest betaalt (die wordt dus niet kleiner) en je op het einde in één keer een heel grote inspanning moet doen.

*****

Bij techbedrijven is de verleiding groot om de Technical Debt als een bullet-lening te zien. “We gaan ooit eens een groot blok tijd vrijmaken, en dan betalen we die hele Technical Debt in één keer af!”

In realiteit komt die blok tijd er nooit, of levert die toch niet op wat je ervan verwachtte. Ondertussen betaal je wel elke maand interest op die Technical Debt (onder de vorm van een lagere productiviteit).

Waarom betaal je de Technical Debt niet af zoals je een huis afbetaalt? Elke maand zet je een klein stukje resources opzij voor de afbetaling. Je betaalt de interest, maar je zorgt ook dat het kapitaal kleiner wordt. Na verloop van tijd zal je zien dat je minder tijd moet spenderen aan de interest en dat je méér tijd kan spenderen aan het oplossen van het eigenlijke probleem.

Vorige
Vorige

Tijd vs prioriteit

Volgende
Volgende

Waaauw