Sollicitatievragen

“Kan je eens wat tips geven voor goede sollicitatievragen? Wanneer een technisch iemand solliciteert, welke vragen stel ik dan om te weten of ze capabel is?”

Zoveel bedrijven, zoveel manieren om een sollicitatie af te nemen. Ik ken bedrijven die een kleine technische oefening laten maken. Ik ken bedrijven die huiswerk meegeven waar de kandidaat zeker een dag mee zoet is. Ik ken bedrijven die het probleem waar ze op dat moment mee zitten aan de kandidaat voorleggen, om te zien of ze “hen wel kan voorthelpen”.

Het grote probleem bij dit soort oefeningen is dat je met een hele berg assumpties zit. De kandidaat heeft meer werk met de assumpties af te toetsen dan wel met een oplossing te bouwen. (De bedrijven die zichzelf “echt slim” vinden, houden zelfs wat assumpties achter, als truuk-die-de-oplossing-geeft). Ben je dan de technische capaciteiten van je kandidaat aan het testen, of haar “requirements gathering” skill (wat een soft skill is) ?

Mijn eerste advies bij dit soort vragen is “Hire for attitude, train for skill.” De kans is klein dat een sollicitant alle lagen van precies jouw tech stack kent én de manier waarop jullie die gebruiken. Het is nuttiger in te schatten hoe snel de sollicitant zich die tech stack eigen kan maken. Een sollicitant met bagage die zelfstandig kan redeneren zal veel nuttiger zijn voor je team dan een sollicitant die net jouw versie van Python kent, maar niet meer verder kan als ze twee lijnen Javascript moet aanpassen.

Hoe check je nu die bagage? Ik vind het leuk om heel open vragen te stellen waarbij de sollicitant niet nieuwe dingen moet uitdenken, maar wel bestaande dingen moet uitleggen.

Een fantastische vraag voor een webdeveloper vind ik bijvoorbeeld “Een gebruiker typt ‘google.com’ in in de adresbalk van haar webbrowser. Wat gebeurt er dan?” Niemand kan die vraag in één adem beantwoorden. Niemand kan die vraag foutloos beantwoorden. Maar het geeft je wel de kans een gesprek aan te gaan over hoe DNS werkt, hoe HTTP werkt, hoe CSS werkt, …

Een andere leuke vraag is “wat is OOP?” Dat geeft je de kans om te discussiëren wat de kenmerken zijn, welke kenmerken belangrijk zijn of niet, je kan verder gaan naar de voor- en nadelen van static vs dynamic typing, …

Welke vragen stel jij aan je sollicitanten?

Vorige
Vorige

The State Of Devops And Techstacks

Volgende
Volgende

Over delegeren