Perfectie

"Perfectie bestaat niet"

Een enorme boutade, maar daarom is ze niet minder waar. De meeste mensen denken dat die boutade wil zeggen "perfectie is onbereikbaar". Het is erger dan dat. Perfectie is niet alleen iets dat je nooit kan bereiken, het is simpelweg onbestaande. Want wat wil perfectie zeggen? Iets dat perfect is, is iets dat op geen enkel vlak kan verbeterd worden. De waarheid is echter: om iets te verbeteren op één vlak, moet je wellicht toegevingen doen op een ander. Het is onmogelijk om een auto te bouwen met het rijplezier van een Ferrari en het comfort van een Rolls Royce. Dat gaat niet alleen over tijd en geld; dat gaat over de wetten van de fysica.

Nochtans blijken veel CTOs waar ik mee werk perfectie na te streven. Begrijp me niet verkeerd: dat siert hen. Maar door één aspect van hun werk almaar te willen verbeteren, verliezen ze andere aspecten uit het oog en doen ze daar toegevingen op. Als je de hoogst mogelijke kwaliteit nastreeft (wat wil dat eigenlijk zeggen? Daar heb ik ook al eens over geschreven) doe je toegevingen op productiviteit. Als je alleen maar een perfect geolied team wil bouwen doe je toegevingen op effectiviteit. Als je alleen maar communiceert, verlies je schaalbaarheid van je organisatie uit het oog.

Eén van de eerste punten waar ik met een CTO aan werk is om het idee van perfectie te laten varen. Doe alles goed genoeg; dat zal je verder brengen dan één ding perfect te willen doen.

Vorige
Vorige

Javacool

Volgende
Volgende

How to think