7 gouden regels van software laten maken

Weinig ondernemers hebben veel ervaring met het maken van software. Ik doe al decennia niets anders. Ik heb aan de twee kanten gestaan: ik heb zelf veel software gemaakt, maar ik heb ook software laten maken door een ontwikkelingsteam. Ik heb veel projecten zien lukken, maar ik heb er ook veel zien mislukken.

De projecten die ik zag lukken, hanteerden allemaal deze 7 gouden regels van software ontwikkeling:

1. Communiceer duidelijk wat je wil bereiken.

Deel je visie, zodat je software team weet waar ze naartoe moeten werken. Dit gaat niet over de details. De leden van je team zijn ongetwijfeld experten in hun vak, maar zijn wellicht geen experten in jouw domein. Help hen te begrijpen hoe jouw domein in elkaar zit, welk probleem je klanten hebben, en hoe jouw software daar een oplossing voor gaat bieden.

2. Laat je team beslissingen nemen.

Software maken is duizenden kleine beslissingen nemen. Je kan niet alle beslissingen zelf nemen. Vertrouw je team daarvoor. Vertel hen wat ze moeten doen, niet hoe ze het moeten doen. Je team bestaat uit experten - gebruik hun expertise.

3. Vertrouwen is goed, controle is beter.

Check regelmatig of de ontwikkeling nog in de juiste richting zit, door het team hun werk te laten presenteren. Dit is niet alleen een check voor jou, maar ook een check voor de leden van je team onderling. Je zal ongetwijfeld dingen opmerken die niet in lijn liggen met je visie. Gebruik die gelegenheid om je visie nog duidelijker te maken.

4. Maak en beheer een roadmap.

Een roadmap is een middel om je visie duidelijk te maken, en om prioriteiten aan te geven. Het opstellen van een roadmap helpt je team, maar het helpt ook jezelf. Een roadmap is een levend document. Een goede roadmap meer gedetailleerd op korte termijn, vager op langere termijn. Durf roadmap te wijzigen naar aanleiding van wijzigende omstandigheden of inzichten.

5. Ship it en itereer.

Je software moet niet perfect zijn van in het begin. Je kan beter 80% van je potentiele publiek nu beginnen te bedienen, dan 100% over een jaar. Als je niet beschaamd bent over de eerste versie, heb je er waarschijnlijk te lang over gedaan. Rol zo snel mogelijk uit, zodat je kan beginnen leren van je gebruikers. Het mooie aan software is dat je eraan kan blijven werken, zelfs wanneer mensen het al aan het gebruiken zijn.

6. Durf fouten maken.

Software maken is innoveren. Immers, als je software al bestaat, waarom zou je'm nog bouwen? Je bent dus iets aan het maken dat nog nooit iemand gemaakt heeft. Je zal dus fouten maken. Dat mag. Zorg er echter voor dat je je fouten zo snel mogelijk detecteert, er uit leert, en bijstuurt wanneer het nodig is. Succes is wordt niet geboren uit foutloze executie; succes wordt geboren uit leren uit falen.

7. Meten is weten.

Jij bent waarschijnlijk niet je klant of je gebruiker. Je gebruiker gaat dus anders reageren op je software dan jij. De enige manier om te weten hoe ie reageert, is door haar gedrag te meten. Leer daaruit, en pas je roadmap aan.

Doe je voordeel met dit lijstje. Maak me trots, en bouw fantastische software!

Previous
Previous

7 “rode vlaggen” als je software laat maken

Next
Next

Vertel je softwareteam waar je naartoe wil