Een roadmap ? Hoe gebruik ik dat ?

annie-spratt-AFB6S2kibuk-unsplash.jpg

Goeiedag, ik ben Tom.

Onlangs vroeg ik een klant "Hebben jullie een roadmap voor jullie softwareproduct?" Hun antwoord was "Natuurlijk. Die staat op de harde schijf van Pieter. Nu je het zegt, we moeten die nog eens updaten voor onze jaarlijkse bijeenkomst."

Zij zagen een roadmap vooral als een stoffig document dat ze af en toe aan hun raad van bestuur moesten voorleggen. Volgens mij zijn er betere manieren om om te gaan met een roadmap. Ik leg je uit waarom.

Definitie

Laat ons beginnen met te zeggen wat een roadmap eigenlijk is. Een roadmap is niet meer of niet minder een lijst van zaken die je nog wil bouwen in je product, en die je deelt met de andere partijen die bij je product betrokken zijn. Dat zijn de ontwikkelaars natuurlijk, maar wellicht ook je raad van bestuur. Een aantal bedrijven delen de roadmap zelfs met hun klanten.

De zaken op een roadmap zijn op een zeer hoog niveau omschreven. Je zegt niet "ik wil dat die knop rood is en die link geel," maar je zegt "iemand met kleurblindheid moet de app kunnen gebruiken."

Je kan een roadmap bijhouden in heel ingewikkelde, gespecialiseerde systemen. Het kan ook een Excel bestandje zijn. Het hoeft er niet altijd gelikt uit te zien om veel waarde te hebben. Meer nog: hoe gelikter het eruit ziet, hoe meer moeite het je kost om het aan te passen, en hoe minder je het zal doen. Neem het systeem dat voor jou de minste inspanning kost.

Een roadmap is een levend document. Je beschrijft je visie met een horizon van een of twee jaar, maar dat wil niet zeggen dat je die visie pas over een jaar mag updaten. Je omgeving en je doel verandert immers voortdurend.

Doel

Waarvoor dient een roadmap nu? Een roadmap dient om te communiceren. Je wil met je klanten afchecken of wat je gaat bouwen, interessant genoeg voor hen is. Je wil je raad van bestuur vertellen waarin je de komende periode gaat investeren. Je wil je ontwikkelingsteam vertellen waar ze zich de komende maanden aan mogen verwachten.

De impact van dat laatste mag je niet onderschatten. Ik heb veel bedrijfsleiders gezien die met hun ontwikkelingsteam vooral praten over waar ze nu mee bezig zijn, en wat het volgende item op hun todo list is, maar niet over wat er over twee maanden gaat gebeuren. Dit geeft de ontwikkelaars een gevoel van richtingloosheid - ze weten niet waar ze naartoe aan het gaan zijn. Een roadmap helpt hen om te weten welke koers ze moeten volgen.

Dagelijkse opvolging

Een goede roadmap integreert naadloos met de todo-lijst van je ontwikkelingsteam. De roadmap voedt die todo-lijst rechtstreeks. Je kan steeds een link maken tussen een specifieke taak, en het item waar die taak deel van uitmaakt. Ik stel dat verband graag zo voor:

roadmap.png
 

Elke hogere laag voedt de lagere laag; elke lagere laag heeft meer detail dan de hogere laag.

Update

Een roadmap is een levend document. Bijna dagelijks wordt dat aangepast. Als je naar de figuur hierboven kijkt, zie dat zeker de onderste laag voortdurend zal veranderen. Je kan de lagen erboven ook veranderen; doe dat wel steeds in samenspraak met alle betrokken partijen. Je kan stellen dat hoe hoger je in de pyramide kijkt, hoe minder frequent er veranderingen zullen zijn. Maar alles verandert wel voortdurend.

Pas op

Let echter op - een roadmap is niet een vergaarbak van ideeën. Het gaat niet over dingen die je misschien ooit eens wil uitvoeren. Dan wordt het een onoverzichtelijk kluwen dat jou (en je team) de moed in de schoenen doet zinken. "Wat een berg. Hoe gaan we dat ooit gedaan krijgen?" Ik raad aan om niet meer dan zeven items in je roadmap te zetten. Als je er meer items in zet, gaan er waarschijnlijk een paar daarvan toch nooit gedaan worden.

Het kan geen kwaad om zo'n vergaarbak te hebben. Maar bewaar die in je eigen schuif. Houd zelf een lijst bij van dingen die je ooit nog wil doen. Verplaats dan van tijd tot tijd een paar van die dingen naar de roadmap. Je kan ook dingen van de roadmap halen. Doe dat wel steeds in overleg met je ontwikkelingsteam, en leg hen uit waarom dat zo is. Misschien steek je dat terug in je vergaarbak, of misschien gaat het naar de vuilnisbak.

Takeaway

Houd een roadmap bij en deel en bespreek die met de mensen rondom je. Het gaat niet om het document, het gaat om de communicatie rond dat document die richting geeft aan je team.

Vorige
Vorige

Wat de Voyager ons leert over het samenwerken van business en software

Volgende
Volgende

Je wil met mij samenwerken. Hoe doen we dat?