Een CTO mag niet werken
“Tom. Jij zegt altijd maar dat een CTO niet mag werken. Maar wat moet-ie dan wel doen?”
Ik denk dat een CTO heel veel moet werken. Maar hij/zij moet heel bewust omgaan met wat hij “werk” noemt.
Veel CTOs denken dat “werken” == “programmeren”. Dat is zo voor een developer en voor een software architect. Dat is niet noodzakelijk zo voor een CTO.
Hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer je zal merken dat je werk minder bestaat uit programmeren maar meer uit andere zaken. De bedrijfsvisie en -strategie omzetten naar een visie en strategie voor je engineering team, bijvoorbeeld. Zorgen dat je engineering team een structuur heeft dat hen toelaat zo efficiënt mogelijk te werken. In het oog houden dat de mensen in je team nog gelukkig zijn in hun job. Communiceren, communiceren, communiceren (en ja, dikwijls zijn dat meetings. Meetings zijn óók werk!) Kijken waar de bottlenecks zitten in je development proces en kijken hoe je die kan oplossen. Kijken welke “red tape” je voor mensen kan weghalen. En de lijst gaat zo maar door…
Het punt is: veel (beginnende) CTOs denken dat ze waarde bijbrengen door zelf de waarde te creëren (en dus te programmeren). Maar de tijd dat je programmeert kan je niet besteden aan al die andere dingen die op je bord liggen. En voor al die andere dingen kijkt iedereen naar jou – voor dat programmeren kijkt men naar andere mensen.
Hoe sneller je dit begrijpt en aanvaardt, hoe sneller je zal groeien als CTO. En ben je (nog) niet bereid om het programmeren los te laten? Misschien is het dan tijd om je af te vragen of je die job wel moet doen.