Creëren

Een CTO creëert graag.

Een goede CTO is ooit begonnen met programmeren. Programmeren is de essentie van creëren: uit niets iets maken. Creëren geeft een wonderbaarlijk gevoel.

De eerste keer dat er "Hello world" op je scherm verscheen, of de eerste keer dat het LED lampje op je Arduino flikkerde: magisch.

De voldoening wanneer je web applicatie 10.000 requests per seconde verwerkt, of wanneer je applicatie ingewikkelde businesslogica zonder problemen afhandelt: fantastisch.

Hoe meer je creëert, hoe meer je wil creëren. Je wil almaar grotere en mooiere dingen bouwen. Dat kan je niet meer alleen, dus werk je samen met andere mensen.

Met hoe meer mensen je bouwt, hoe meer je met die mensen moet bezig zijn. Als je niet oppast, zit je voortdurend in meetings en ben je evaluatieformulieren aan het invullen. Je hebt hoe langer hoe minder het gevoel dat je aan het creëren bent. Dat LED lampje brandt immers niet omdat jij iets gemaakt hebt - jij zat in een meeting!

Maar toch. Zorgen dat mensen samen werken. Mensen bij elkaar brengen zodat ze samen iets creëren. Ook dat is creëren.

De meest succesvolle CTOs hebben ooit de switch gemaakt van "ik creëer zelf" naar "ik zorg dat mensen kunnen creëren". En ze zien dat als een creatie van zichzelf. Dat is wat hen voldoening geeft. Dat is waar ze 's morgens voor opstaan.

Vorige
Vorige

How to think

Volgende
Volgende

De dimensies van een CTO