Björn Vergaelen: “Als je wil groeien, moet je bereid zijn om bepaalde dingen achter je te laten”

De meeste CTO’s die een begeleidingstraject volgen bij SoftwareCaptains, staan voor het eerst aan het hoofd van een team. De uitdaging waar Björn voor stond, was nog van een ander kaliber. Hij kreeg niet 1 team onder zijn hoede, maar 35.  

Over Björn Vergaelen, CTO bij AXI

Toen Björn Vergaelen na zijn studies Informatietechnologie bij AXI binnenstapte, had hij nooit kunnen vermoeden dat hij 25 jaar later de CTO van het IT-bedrijf zou zijn. Hij startte als developer, werd analist, dan projectleider, vervolgens team leader, dan hoofd van een divisie, en uiteindelijk CTO.  

Wanneer je CTO wordt van de CTO’s

Toen Björn de vraag kreeg om CTO te worden, was AXI uitgegroeid tot een organisatie van 420 mensen. En groot verschil met de begindagen, toen iedereen elkaar nog persoonlijk kende. “AXI is geen start-up en zelfs geen scale-up meer. De taak waar ik voor stond, was groot”, herinnert hij zich. “In de meeste bedrijven betekent CTO worden dat je een team van ontwikkelaars gaat aansturen. Bij AXI hebben we niet één development team, maar 35. Ons bedrijf heeft divisies die bestaan uit units, die dan weer bestaan uit teams. Als CTO zou ik dus geen rechtstreekse instructies aan de developers meer geven.”

Waarom coaching bij SoftwareCaptains?

Om goed voorbereid aan zijn nieuwe rol te beginnen, besloot Björn om zich te laten bijstaan door Tom Klaasen van SoftwareCaptains. Tijdens een individueel begeleidingstraject kwamen ze elke twee weken een halve dag samen om te sparren over zijn uitdagingen. Dat gaf Björn de gelegenheid om vorm te geven aan de richting die hij met AXI wilde uitgaan. En al gauw werd de rode draad duidelijk: het stroomlijnen van de structuur, de processen en de werking van het technische luik binnen het bedrijf. Dat stond hoog op zijn verlanglijstje.

Structuur brengen in een organisch gegroeide organisatie

Het eerste waar Björn zijn tanden inzette, was de wildgroei aan technologie. “AXI is ontstaan in 1985 en ik had het bedrijf alleen maar zien groeien”, licht hij toe. “Maar hoe groter je wordt, hoe meer frameworks je gaat gebruiken. Als je niet oplet, gaat iedereen daarbij zijn eigen ding doen. Dan krijg je bijvoorbeeld verschillende teams die dezelfde nieuwe feature aan het onderzoeken zijn.” Daarom maakte Björn meteen werk van het aligneren van de technologie. Daarnaast richtte hij zich ook op het efficiënt delen van de verworven kennis. 

Meetbaar maken: wat is ‘goed’?  

Een tweede focus was het introduceren van metrics om de vooruitgang van AXI meetbaar te maken. “Toen ik CTO werd, was ik benieuwd of onze guilds, onze interne kennishubs, het wel goed deden. Daarop zei Tom: “Definieer wat je bedoelt met goed.” En hij had een punt - meten is weten. Daarom hebben we een maturiteitsmodel uitgewerkt: de maturity scan. Dat is een lijst met criteria waaraan een guild moet voldoen. Het is een soort objectief puntensysteem. Toen dat bleek te werken, trok ik dezelfde meetbaarheid door naar onze softwareproducten. Ook daar hanteren we nu een objectieve score om te ontdekken waar we nog kunnen verbeteren. Dat werd dan de product maturity scan. Vervolgens heb ik hetzelfde gedaan met onze development teams.”

Over teams evalueren en motiveren

Wanneer je met mensen bezig bent, ligt het opstellen van metrics wat gevoeliger, beseft ook Björn. “We gebruiken onze metingen niet om mensen erop af te rekenen, maar om trends op te merken en het bewustzijn te vergroten. Het is wel belangrijk om meetpunten te kiezen die iets betekenen voor het team, legt hij uit. “Developers hebben geen boodschap aan de EBIT. Voor hen is het interessanter om zicht te krijgen op bijvoorbeeld hun average backlog age of de deployment time. Ook voor mij was die oefening nuttig: om voor elk team relevante meetpunten te vinden, moest ik mee in hun schoenen gaan staan en echt begrijpen hoe elk team werkt.”

“Bij developers moet je niet
afkomen met de EBIT.
Geef hen een metric
die voor hen relevant is.”

Over groeien in de rol van CTO

Intussen heeft Björn zijn weg gevonden in de nieuwe rol. Zijn dagen zien er nu helemaal anders uit dan vroeger. Maar dat vindt hij niet erg, zegt hij: “Normaal begin je als developer. Dan kun je goed code schrijven. Groei je door naar teamleader? Dan moet je mensen leren aansturen. Als CTO moet je hetzelfde doen, maar met teams. En dan bereik je het C-level en verschuift de focus naar strategie, optimalisatie en diplomatie. Dat is waar ik nu zit. Ik programmeer geen letter meer. Hoe graag ik dat ook deed, dat hoofdstuk is afgesloten. Om te groeien, moet je bereid zijn om bepaalde dingen achter je te laten. Ik ben wel nog altijd geïnteresseerd in programmeren. Ik volgt de trends in onze sector en maakt de terugkoppeling: kan dat voor ons bedrijf iets betekenen? Maar dan laat ik iemand anders dat verder uitzoeken.”

“Hoe graag ik het ook deed,
ik programmeer zelf geen letter meer.”
 

Over de coaching door Tom Klaasen

Hoe blikt Björn terug op het coachingtraject? Tevreden, zo blijkt: “Tom is uitstekend in wat hij doet. Hij kan heel goed een situatie overzien. Bovendien heeft Tom als coach al zo veel verschillende scenario’s gezien die zich kunnen ontvouwen in een CTO-context, dat hij jou vanuit die ervaring kan adviseren. Toch dringt hij nooit iets op. Hij zal eerder goed luisteren en een vraag stellen dan een mening geven. Zo kom je zelf tot de oplossing.” Dat is wat Björn zocht toen hij aan het traject begon: een sparring partner. “En op dat vlak ben ik niet op mijn honger blijven zitten”, besluit hij.

Over AXI

AXI levert informatietechnologie die rekening houdt met de uitdagingen van hun focussectoren: public, retail, health en industry. Het bedrijf voorziet klanten van hardware en infrastructuur, en ondersteunt hen met diensten zoals installatie en onderhoud, zowel on-prem als in de cloud. Daarnaast ontwikkelt AXI ook zelf softwareproducten voor specifieke toepassingen, zoals een kassasysteem voor de retail, een ERP-pakket voor de zorg en een systeem voor dossierbeheer voor de publieke sector.


Ook klaar voor coaching?  

Kun jij ook een sparring partner gebruiken voor jouw volgende project? Of ben je nog je weg aan het zoeken in je rol als CTO? Ontdek hier op welke manier SoftwareCaptains jou kan begeleiden.

Previous
Previous

Gelijk

Next
Next

Verkopen is een vies woord