Roadmap (2)

De term “roadmap” is verwarrend. Een “roadmap” of wegenkaart geeft een juiste, onveranderende situatie weer, waarbij het heel voorspelbaar is waar je naartoe gaat als je een stap in een bepaalde richting neemt. Heel handig wanneer je te voet of met de fiets naar een bepaald punt wil geraken.

Software bouwen is eerder zoals varen op zee. Wie al gevaren heeft, weet dat je niet noodzakelijk recht vooruit gaat als je recht vooruit wil roeien. Je hebt invloed van golven, van wind, van stroming, … Er zijn ook veel gevaren die je niet ziet – rotsen onder het wateroppervlak bijvoorbeeld. Als kers op de taart blijft het doel waar je naartoe wil niet altijd op dezelfde plaats liggen – die andere boot beweegt ook, met haar eigen invloeden van wind en stroming.

Een goede kapitein tekent daarom wel een route uit naar een bepaald punt, maar weet dat haar bemanning die route per definitie niet zal volgen. Een goede kapitein evalueert daarom continu of ze nog op die route zitten, of de bestemming niet veranderd is, … en stuurt bij.

Wees een goede kapitein.

Vorige
Vorige

Respect

Volgende
Volgende

Juiste roadmap