SoftwareCaptains

View Original

Wat is strategie ?

Onlangs vroeg ik een CTO: “Wat is jullie strategie voor het komende jaar?” Het antwoord dat ik kreeg was: “We willen meer klanten, betere functies en snellere groei.” Een begrijpelijk antwoord, maar dat is geen strategie.

Veel techleiders denken dat strategie gaat over het kiezen van wat je wilt bereiken. Maar een effectieve strategie gaat juist over wat je niet gaat doen.

Definitie

Laten we eerst helder maken wat we bedoelen met strategie. Een strategie is niet zomaar een lijst van doelen of een droom van waar je over vijf jaar wilt staan. Het is een samenhangend plan dat je begeleidt in het maken van keuzes: wat doe je, en wat doe je vooral niet?

Strategie betekent keuzes maken, en die keuzes zouden richting moeten geven aan je dagelijkse beslissingen. Het gaat om het helder krijgen van wat belangrijk is, en ook wat je bewust aan de kant schuift. Dit klinkt eenvoudig, maar het is vaak het moeilijkste onderdeel van leiderschap.

Doel

Waarom is het zo belangrijk om te weten wat je niet moet doen? Simpel: je resources zijn beperkt. Je team heeft maar een beperkt aantal uren per dag. Als je probeert alles te doen, doe je uiteindelijk niets echt goed. Focus helpt je om betere resultaten te behalen in minder tijd.

Neem bijvoorbeeld productontwikkeling. Stel, je hebt een lange lijst van functies die klanten zouden kunnen gebruiken. Zonder een duidelijke strategie wordt die lijst alleen maar langer, en blijft je team zich verspreiden over teveel initiatieven. Als je echter een duidelijke strategie hebt, kun je kiezen welke functies écht belangrijk zijn voor je product en klanten, en de rest voorlopig terzijde schuiven.

Dagelijkse opvolging

Strategie is geen stoffig document dat je eens per jaar opent om te kijken of je nog op koers zit. Het is een levend instrument dat je dagelijks helpt bij het nemen van beslissingen. Ik stel het graag als volgt voor:

Elke beslissing die je neemt, zou je moeten kunnen koppelen aan je strategische doelen. Moet je een nieuwe klant binnenhalen? Kijk naar je strategie: past deze klant binnen je visie en kernwaarden? Wil je een nieuwe feature bouwen? Past deze in het grotere geheel, of leidt het je team af van wat écht belangrijk is?

Een strategie die niet in verbinding staat met je dagelijkse werkzaamheden, is waardeloos. De kracht van een goede strategie ligt in haar vermogen om je keuzes te begeleiden, elke dag opnieuw.

Update

Strategieën moeten evolueren, net zoals je roadmap. Je omgeving verandert, je markt ontwikkelt zich, en je klanten verwachten andere dingen. Het is belangrijk om regelmatig terug te kijken naar je strategie en te bepalen of de keuzes die je maakt nog steeds kloppen. Maar let op: verander je strategie niet te snel. Een strategie vraagt om consistentie en geduld om succesvol te zijn.

Pas op

Veel CTO's vallen in de valkuil van overambitie. Ze willen alles aanpakken: elk idee lijkt de moeite waard, elke klant moet bediend worden. Maar zonder duidelijke focus verzand je in een wirwar van prioriteiten, en verliest je team de richting. Niet alleen wat je doet is belangrijk, maar vooral ook wat je beslist niet te doen. Dit zorgt ervoor dat je team gefocust blijft en niet verdwaalt in een overvloed aan taken.

Ik raad aan om bewust een lijst te maken van dingen die je niet gaat doen. Dat geeft niet alleen helderheid voor jezelf, maar zorgt er ook voor dat je team begrijpt waar de grenzen liggen. Het is een krachtige manier om je resources effectief te benutten en een gezonde werkomgeving te creëren.

Takeaway

Een sterke strategie is een kompas dat je niet alleen vertelt waar je naartoe moet, maar ook welke wegen je moet vermijden. Het helpt je team gefocust te blijven en zorgt ervoor dat je energie stopt in wat echt belangrijk is. De beste CTO's weten dat een duidelijke ‘nee’ net zo belangrijk is als een overtuigde ‘ja’.