Wat is de job van CTO?
CTO. Een mooie titel. Maar wat houdt die nu eigenlijk in?
De rol van CTO wordt in zowat elk bedrijf anders ingevuld. Meer nog: de rol van CTO verandert naarmate het bedrijf groeit.
In een startup met twee of drie founders is de CTO degene die kan programmeren. Dat is dan ook haar job: programmeren.
Wanneer dat bedrijf succesvol wordt – ze halen een paar klanten binnen, of ze halen investeringen op – werven ze nieuwe mensen aan. De eersten die worden aangeworven zijn meestal developers.
Bij de eerste en de tweede developer verandert er niet veel. Ja, de CTO moet wat meer code reviews doen, maar ze programmeert nog steeds voor het merendeel van de tijd.
Na een tijdje gebeurt er wel iets. De CTO heeft het gevoel dat ze altijd in meetings zit. Mensen zitten blijkbaar altijd op haar te wachten. En moet ze nu plotseling developers niet alleen opdrachten geven, maar ook feedback geven? Hoe krijgt ze dan haar werk nog gedaan?
Op dat moment is het belangrijkste werk van de CTO niet meer programmeren. Ze moet vooral zorgen dat er geprogrammeerd wordt. Zorgen dat de mensen weten wat er van hen verwacht wordt. Zorgen dat er een duidelijke visie is waar mensen naartoe kunnen werken. Zorgen dat de rest van de organisatie weet waar het technisch team mee bezig is.
Wanneer het bedrijf nog verder groeit, zie je vaak dat de rol van CTO wordt opgedeeld in twee rollen: die van CTO, en die van VP Engineering. De taak van de VP Engineering is te zorgen dat het werk gedaan wordt. De taak van de CTO is dan te kijken wat er moet gedaan worden, en communiceren wat er gedaan wordt. De CTO is dan meer bezig met mensen buiten het technisch team dan binnen het technisch team.
Elk van deze fases heeft haar specifieke uitdagingen. Het is niet vanzelfsprekend om als CTO mee te groeien in deze fases. Je zal moeten investeren in jezelf om die uitdagingen de baas te kunnen. Lees boeken. Praat met andere CTOs. Zoek een coach voor jezelf. En vraag je regelmatig af of dit nu nog wel is wat je wil doen.