SoftwareCaptains

View Original

Waarom hebben zoveel bedrijven het moeilijk met softwareontwikkeling?

Mensen. Processen. Gereedschap. In die volgorde.

Steven Beeckman, Project Manager en een van de eerste Vlaamse Twitteraars, verraste me onlangs met bovenstaande tweet. Zes woorden die samen een zeer fascinerende zin vormen. Ze vatten heel goed een aantal problemen samen die ik tegenkom bij ondernemers die software willen laten ontwikkelen.

Waarom hebben zoveel bedrijven het moeilijk met softwareontwikkeling? En waarom krijgen ze die problemen niet verholpen eenmaal ze inzien dat ze moeite hebben?

Gereedschap

Wanneer de ontwikkeling van software spaak loopt, kijken bedrijven spontaan naar het gereedschap - de tools - waarmee ze werken. Ze introduceren een softwarepakket zoals Jira of Trello en hopen daarmee het probleem op te lossen. Wat ze daarbij over het hoofd zien, is dat die gereedschappen enkel nuttig zijn om een bepaald proces te ondersteunen. Het gereedschap legt het proces niet op, maar het dient enkel om dat proces makkelijker te maken.

Processen

Daarom doen veel bedrijven een beroep op coaches. Vooral “agile coaches” zijn (terecht) zeer gegeerd. Die coaches vertrekken doorgaans vanuit het proces: de oplossing is volgens hen een 'scrum' of 'kanban' benadering. Van daaruit selecteren ze het juiste gereedschap om aan de slag te kunnen.

Ook ik kom heel vaak bij een vorm van 'agile' benadering terecht wanneer ik klanten bij hun softwareontwikkeling help. Toch noem ik mezelf geen agile coach - en door Stevens tweet weet ik nu waarom.

Mensen

Ik vertrek altijd vanuit de mensen. Wanneer ik een team begin te helpen, zal mijn eerste stap altijd een persoonlijk interview met elk lid van het team zijn. Dat interview gebruik ik om mezelf voor te stellen en mijn opdracht uit te leggen. Wat ik er vooral mee probeer te doen, is achterhalen waar de persoon tegenaan loopt bij het uitvoeren van zijn of haar job. Dat kan iets heel persoonlijk zijn, maar het kan ook focussen op hoe het bedrijf gestructureerd is of de samenwerking verloopt.

Mensen. Processen. Gereedschap. In die volgorde.

Op basis van al die gesprekken werk ik dan een proces uit en selecteren we samen de tools om dat proces te ondersteunen. Dat proces is ontworpen om de persoonlijke frustraties zoveel mogelijk weg te nemen, en zo te komen tot een efficiënter en gelukkiger team.

En een gelukkig en efficiënt team zorgt voor een succesvolle ondernemer!