SoftwareCaptains

View Original

Vertel je softwareteam waar je naartoe wil

Stel je voor dat op expeditie gaat met een boot. Je steekt van wal, en je vertelt je bemanning “zorg maar dat we vooruit gaan!” Hoe groot schat je de kans in dat je op een zandbank terecht komt, tegen een klif vaart, of wel altijd in beweging blijft maar nooit je doel nadert?

Als je bemanning niet weet waar je naartoe wil en op welke gevaren ze moeten letten, is de kans groot dat je nooit aankomt. Het is immers onmogelijk dat jij alle details steeds in het oog kan houden. Elk bemanningslid neemt voortdurend kleine beslissingen. Het is aan jou om hen te vertellen welke kant die beslissingen moeten opgaan.

Zo is het ook net met het bouwen van software. Elk lid van je softwareteam neemt voortdurend kleine beslissingen. Dat zijn er zo veel, dat je nooit kan bijhouden welke beslissingen genomen zijn, laat staan dat jij ze voor hen kan nemen. Maar al die beslissingen opgeteld zorgen wel voor het eindresultaat.

Te veel softwareprojecten mislukken omdat de ontwikkelaars niet echt weten wat ze aan het maken zijn. Ze weten niet wie hun eindgebruikers zijn, ze weten niet hoe hun eindgebruikers denken, ze kunnen zich niet voorstellen in welke omstandigheden hun werk gebruikt gaat worden , … Het is jouw taak om hen dat te vertellen.

Ellenlange lijstjes met “requirements” zijn hier niet het juiste middel voor. Ga samenzitten met je ontwikkelaars, vertel hen wie hun gebruikers zijn. Als je hun software uitprobeert en je vindt iets dat niet gaat werken voor je gebruikers, vertel hen dan niet alleen wat ze moeten veranderen, maar ook waarom ze het moeten veranderen.

Voel zelf het verschil:

“Dit stukje tekst is heel klein. Kan je dat wat groter maken?”

of

“Dit stukje tekst is heel klein. Heb ik je verteld dat ons doelpubliek 65-plussers zijn, die niet altijd goed kleine tekst kunnen lezen? Kan je dat wat groter maken?”

In welk van de twee gevallen gaat je ontwikkelaar volgende keer zelf beslissen om de tekst wat groter te maken?

Betrek je hele team bij je doel; laat hen niet alleen de kleine koerscorrecties uitvoeren, maar wijs hen ook waar ze naartoe moeten.