SoftwareCaptains

View Original

Strategie

Strategie. Nog zo’n overladen term. Afhankelijk van wie hem gebruikt betekent dat blijkbaar iets anders. “Bedrijfsstrategie”, “digitale strategie”, “marketingstrategie”, “HR strategie”, “productstrategie”, “cloudstrategie” en ga zo maar door.

Wie heeft er gelijk?

Iedereen :)

Voor mij is strategie niet meer of minder dan een raamwerk dat je gebruikt om beslissingen tegen af te wegen. Een strategie helpt je niet om te bedenken wat je wel wil gaan doen, het helpt je vooral om te beslissen wat je niét gaat doen.

Als je strategie is “we willen een paar grote bedrijven als klant” ga je heel andere beslissingen nemen dan als je zegt “we willen heel veel kleine bedrijven als klant”. “Groter worden in de landen waar we al zitten” brengt heel andere beslissingen met zich mee dan “nieuwe landen aanboren”.

Het is belangrijk dat je een strategie hebt, in alle betekenissen die hierboven zijn opgesomd. Het is óók belangrijk dat iedereen dezelfde strategie volgt. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat iedereen je strategie moet kennen en zich ervoor engageert.

Hoe beter mensen je strategie kennen, hoe beter ze zelf beslissingen kunnen nemen, en hoe minder jij ze moet micromanagen.

Dàt is wat strategie is.