SoftwareCaptains

View Original

Software vs Sales

“Zeg Tom, waarom is de job van een CTO nu zo anders dan de job van een Sales Manager? Ze leiden toch allebei teams van mensen met eenzelfde doel?”

Goede vraag. Heb je 5 minuten?

Een groep developers gedraagt zich heel anders dan een groep salesmensen. Er zijn een heleboel redenen die me te binnen schieten. Laat me er een paar opnoemen.

Developers zijn eerder introvert, waar salesmensen eerder extravert zijn. Dat is zeker niet erg, maar het brengt wel specifieke uitdagingen met zich mee. Het is iets lastiger voor een CTO te weten wat er leeft bij haar mensen dan voor een sales manager, zelfs als ze voldoende tijd neemt voor 1-op-1 gesprekken.

De motivatie is ook anders. Een typische sales wordt gedreven door haar bonus of commissie. Een typische developer wordt gedreven door passie voor haar job – wat die “passie” precies inhoudt, is voer voor een andere blog post.

Software schrijven is bovendien een heel speciaal métier. Het is een heel creatieve job – voor elk probleem zijn er 1001 manieren te bedenken om het op te lossen. Een goede manier bedenken en kiezen is een heel creatief proces. Maar het is ook een heel exacte job – als je ergens een puntkomma vergeet, zal je programma niet werken. Als een sales een puntkomma vergeet… who cares? Dit maakt dat je een team developers niet kan behandelen als een bende creatieve salesmensen, maar je kan hen ook niet behandelen als een groep administratieve mensen die vaststaande processen en procedures moeten volgen.

Drie redenen waarom de job van CTO anders is dan die van Head of Sales. Welke verschillen zie jij nog?