SoftwareCaptains

View Original

Over verandering

Verandering. Het is een uitdaging in elk team.

Ook zo in een sofware-ontwikkelings-team. Wanneer de structuur verandert (er komt iemand bij bijvoorbeeld), wanneer het proces verandert (je wil sneller kunnen inspelen op nieuwe vragen bijvoorbeeld), wanneer de tooling verandert (met Trello geraak je ook maar zó ver): je merkt altijd weerstand bij de mensen die de verandering moeten ondergaan.

Er is al heel veel gezegd en geschreven over hoe je verandering in een organisatie best aanpakt. Voor mij zijn er twee punten waar ik altijd op let:

  1. Betrek de mensen bij de verandering. Dat kan zijn dat iedereen op elk moment van het beslissingstraject inspraak krijgt, maar even goed kan een transparante aanpak al genoeg zijn. Zeg regelmatig waar je mee bezig bent, en hoe ver je staat in het beslissingstraject. Als mensen de verandering al zien aankomen en de gevolgen ervan kunnen inschatten zakt de weerstand al heel wat.

  2. Zorg dat de verandering je mensen ten goede komt. Ik heb veel veranderingstrajecten zien stranden met de uitspraak “als jij dit nu extra rapporteert, dan heb ik minder werk om alles uit te zoeken” - “Ja, dat zal wel, but what’s in it for me?” Leg ook altijd goed uit hoe die verandering elk individu ten goede komt.