Over todo-lijstjes
Ik ben een geweldige fan van Todoist. Todoist is een elektronisch todo-lijstje dat synchroniseert tussen mijn telefoon en mijn computer. Ik heb het altijd bij me en het is altijd snel raadpleegbaar.
Ik heb graag dat er taken op mijn Todoist staan. Dan weet ik wat het volgende is wat ik kan aanpakken. Meestal staan er tussen de 10 en de 20 taken op, en kan ik snel selecteren waar ik op dat moment de meeste energie voor heb.
Ik heb niet graag dat er veel taken op mijn Todoist staan. Als er 25 of 30 op staan, gebeurt er iets in mijn hoofd. Dan zit ik meer te kijken of er niets heel dringends tussen staat dat ik gemist heb. Of zit ik de hele tijd te evalueren of taak A of taak B nu het interessantst is om te doen. Of overvalt mij een gevoel van overweldiging: “dit krijg ik nooit allemaal gedaan”.
Daarom heb ik nu een apart lijstje “voor later”. Elke week kijk ik daar eens naar, en beslis ik welke zaken ik de komende week wil aanpakken. Dat werkt beter voor mij, want het openstaande lijstje wordt daardoor kleiner en overzichtelijker. Rationeel is het eigenlijk moeilijk uit te leggen: die taken moeten toch ooit gebeuren, wat maakt het dan uit of ik ze voortdurend zie of niet?
Waarom geef ik je deze inkijk in mijn hoofd? Mijn hoofd is getraind als een software-engineer. Daarom geloof ik dat er nogal wat developers zich in deze situatie herkennen.
De backlog is het todo-lijstje van de developer. Ze vinden het heel fijn als er voldoende taken op staan. Ze vinden het helemaal niet fijn als er te veel taken op staan. Het is moeilijk om prioriteiten te bepalen. Ze vrezen dat de prioriteiten anders zijn dan ze denken. Het is overweldigend.
Daarom, beste CTO: behandel een backlog niét als een vergaarbak van ideeën. Behandel een backlog als het lijstje met zaken waar jij/je bedrijf van vindt dat ze moeten aangepakt worden. Verzamel de andere ideeën ergens anders. Je developers zullen je dankbaar zijn.