SoftwareCaptains

View Original

Over delegeren

Hoe kan ik beslissingen overlaten aan mijn team?

Als CTO (en vaak founder/aandeelhouder) draag je wel de (financiële) gevolgen als blijkt dat de beslissing van jouw mensen niet uitdraait zoals gepland (voor welke reden dan ook).

Het niveau van "skin in the game" is heel anders voor werknemers en founders. Daardoor zijn de beslissingscriteria ook totaal anders. Ik zeg dus niet dat werknemers niet de juiste beslissing willen/kunnen nemen, maar hun "juist" is gemeten in een andere context (en zelfs met andere informatie ter beschikking).

Dit was een reactie op een vorige post van mij.

Het klopt: een developer heeft vaak heel andere criteria dan een aandeelhouder om te evalueren of een beslissing “de juiste” is. In mijn ervaring zal een developer bijvoorbeeld eerder neigen naar “perfect en nooit af” dan naar “quick and dirty”. Maar een aandeelhouder wil wel iets waar ie klanten mee kan winnen (en dus geld verdienen, en dus zijn developers kan betalen.)

Het is de rol van de CTO om te zorgen voor een juist evenwicht. Quasi elke beslissing zit ergens op een continuum, en afhankelijk van wat je wil bereiken ga je een keuze maken.

Een mogelijke strategie is om elke beslissing zelf te nemen. Een andere strategie is om aan je developers over te brengen welke belangen er spelen in het nemen van een beslissing. Onthoud: hoe meer context je je developers geeft, hoe beter de beslissingen die ze maken.