SoftwareCaptains

View Original

Mis je het programmeren niet?

“Als je CTO wordt, ben je minder en minder hands-on met technische zaken bezig. Ga ik dat programmeren na een tijdje niet missen?”

Goeie vraag die de CTO van de scaleup mij stelde. En natuurlijk is het antwoord “het hangt ervan af” :D

Ik ben zelf jarenlang developer, architect, … geweest in allerlei consultancy-rollen. Wat ik toen merkte is dat hoe minder technisch mijn job overdag was, hoe meer ik ‘s avonds terug aan hobbyprogrammeerprojecten begon te werken. Hele dag code schrijven? ‘s Avonds een boek lezen of TV kijken. Hele dag architecturen uitwerken en documentatie schrijven? ‘s Avonds laptop open en iets programmeren.

Dat is veranderd toen ik in mijn eigen bedrijf werkte, 10to1. Daar heb ik redelijk snel alle programmeerwerk losgelaten, en had ik niet meer de neiging om ‘s avonds te programmeren. Er zijn veel redenen die dat kunnen verklaren. Zo werkten er developers in mijn bedrijf die véél beter konden programmeren dan ik; het had geen zin dat ik hen zou bijspringen.

Een andere reden is dat ik op heel andere vlakken kon bijleren. Leren is voor mij altijd een grote motivatie geweest om een job graag te doen. Een heel lange periode bestond dat uit leren over programmeren, architectuur, en al die technische zaken. Maar in mijn job bij 10to1 kreeg ik de kans om bij te leren over heel andere onderwerpen – sales, HR, zaakvoering, budgettering, een bedrijf richting geven, …

Maar misschien de belangrijkste reden is dat mijn job continu veranderde. Waar ik in mijn consultancy-opdrachten na één of twee jaar het gevoel had “ik leer hier niets meer bij, mijn job verandert niet meer”, was dat bij 10to1 helemaal niet het geval. Elk jaar had ik het gevoel dat ik een heel andere job aan het doen was dan het jaar daarvoor. Hoewel ik op precies dezelfde stoel bleef zitten.

Dus ja. Het hangt ervan af. Ik zie CTOs evolueren naar mensen die graag met andere mensen bezig zijn en graag andere mensen doen groeien. Ik zie CTOs die graag teams bouwen. Maar ik zie ook CTOs die graag met technische zaken bezig zijn en daar hun energie uit halen.

Het goede nieuws is: als CTO in een scaleup kan je zelf je rol invullen. De zaken waar je zelf geen energie uit krijgt? Daar kan je andere mensen voor zoeken die dat wel heel graag doen.

Maak vooral niet de fout om te denken “niemand doet dit graag; dan zal ik het zelf maar doen.”