SoftwareCaptains

View Original

Kwaliteit heeft vele gezichten

“Kwaliteit”. Een woord dat we zowat dagelijks gebruiken. Wanneer je een softwareproduct bouwt, is streven naar kwaliteit één van je focuspunten.

Maar wat ís kwaliteit? Het is een moeilijk te definiëren begrip. Als mensen kwaliteit proberen te definiëren vallen ze meestal terug op voorbeelden of attributen die voor kwaliteit zorgen.

Zo ook Wikipedia:

“Kwaliteit heeft kenmerken als: beheerbaarheid, beveiliging, bruikbaarheid, continuïteit, controleerbaarheid, duurzaamheid, functionaliteit, gebruikersvriendelijkheid, herbruikbaarheid, inpasbaarheid, onderhoudbaarheid, prestatie, portabiliteit, testbaarheid, zuinigheid.”

Als je dat lijstje zo bekijkt, zie je dat er veel kenmerken zijn die ook op software van toepassing zijn. Al deze elementen tegelijk tot een heel hoog niveau brengen is onrealistisch. Ook hier ga je keuzes moeten maken. Geen binaire keuzes (“dat doen we wel en dat doen we niet”) maar prioriteitskeuzes (“dat is belangrijker dan dat”).

Vóór ik aan het opzoekingswerk voor dit artikel begon, dacht ik vooral aan gebruikersvriendelijkheid en duurzaamheid als kenmerken van kwaliteit. Die zijn voor mij belangrijk. Nu ik het lijstje zie, zijn er veel van de andere ook interessant om te bekijken.

Wat zijn voor jou de belangrijkste kenmerken van kwaliteit?