SoftwareCaptains

View Original

Kwaliteit en productiviteit

Kwaliteit en Productiviteit. Ze hebben een vreemde relatie met elkaar.

Op korte termijn lijkt het wel of elke investering in Kwaliteit de Productiviteit doet dalen – en dat doet het ook. Snel een hoek afsnijden bespaart altijd tijd.

Op lange termijn blijkt het omgekeerde het geval te zijn: als je alles snelsnel in elkaar flanst, ga je na een tijd (een maand, een half jaar, een jaar …) merken dat je Productiviteit daalt. In het jargon noemt men dat “Technical Debt”. (Er zijn nog andere oorzaken van Technical Debt, maar dat is voor een andere post)

Je zou dus denken “we investeren best zoveel mogelijk in Kwaliteit, want dan hebben we over 5 jaar zo weinig mogelijk problemen”. Maar er is een catch. Een startup of een scaleup heeft maar een beperkte tijd om haar product in de markt te zetten. Als je op korte termijn te traag vooruit gaat, is het niet zeker of je over 5 jaar nog wel bestaat. Bovendien is het nooit zeker welke features het contact met de klanten zullen doorstaan en welke niet. Je moet dus altijd een mooi evenwicht zoeken tussen Kwaliteit en Productiviteit. Geen gemakkelijke oefening - maar dat is één van de redenen waarom een CTO steeds werk genoeg zal hebben.

Oh – en als iemand je komt vertellen dat ze precies weten waar dat evenwicht zit: geloof hen niet. Dat evenwichtspunt is voor elk bedrijf anders en verschuift voortdurend.