SoftwareCaptains

View Original

Ik ben de beste developer!

“Maar Tom – als ik dat zelf doe, is het sneller gedaan! Ik ben de beste developer in ons team!”

Het is niet omdat je de beste bent dat jouw inspanning op die plaats ook het meeste waarde genereert voor je bedrijf.

Uit mijn eerste jaar Handelsingenieur herinner ik me volgend rekenvoorbeeld:

Een advocaat heeft een secretaris in dienst. De advocaat typt 50 woorden per minuut, de secretaris 30 woorden per minuut. Je kan dus stellen dat de advocaat de beste typist is – een brief van 150 woorden kost hem 3 minuten, terwijl de secretaris er 5 minuten over doet.

Toch laat de advocaat zijn brieven typen door de secretaris. Waarom?

De secretaris verdient 3000 euro per maand. Dat is 0,33 euro per minuut. Wanneer de secretaris de brief typt, kost dat dus 1,65 eur.

De advocaat factureert 200 euro per uur voor advies aan zijn klanten - laat ons in dit voorbeeld aannemen dat hij alleen de uren factureert dat-ie in contact is met zijn klanten, aan de telefoon bijvoorbeeld. Wanneer hij aan het typen is, kan hij niet telefoneren. Dus in de drie minuten dat hij de brief typt, heeft hij 10 euro minder inkomsten.

De 5 minuten van de secretaris kosten hem minder dan de 3 minuten die hij niet kan verdienen!

Toegegeven, een heel simplistisch rekenvoorbeeld. Maar de boodschap is duidelijk:

In jouw job als CTO ligt de meeste waarde in het bouwen, leiden, coachen, sturen, communiceren, … van en met je team. Zelfs als jij beter bent dan je teamleden in het programmeren kost het feit dat jij programmeert je bedrijf meer dan het feit dat je niet aan het leiden bent.

Iets om even bij stil te staan aan het begin van dit nieuwe jaar, toch?