SoftwareCaptains

View Original

Focus

Focus. Ik vind het geweldig hoe dat werkt.

Een dik jaar geleden heb ik mijn dienstverlening vernauwd van “ik help iedereen die met een softwareproduct bezig is; of het nu een product manager, een team lead of een development team is: ik kan iedereen wel een beetje voorthelpen” naar “ik help CTOs van softwarebedrijven”.

Wat dat teweeg gebracht heeft is onvoorstelbaar.

Ineens had ik een heel duidelijk publiek voor wie ik deze postjes kon schrijven. Mensen die ooit iets geschreven hebben – technische documentatie, iemand? – zal wellicht al gemerkt hebben dat dat één van de moeilijkste vragen is die je moet beantwoorden: wie gaat dit eigenlijk lezen?

De postjes kwamen in het begin vooral uit mijn eigen ervaring. Door die te delen met de wereld kwam ik in contact met veel CTOs - via 1-op-1 coaching en via de CTO Mastermind – waar ik weer van kon leren met welke uitdagingen zij zaten (en hoe anderen dat oplosten). Op basis daarvan kon ik weer… nieuwe postjes schrijven.

Mijn postjes stellen veel vragen, maar geven niet altijd antwoorden. Wat ik in die postjes schreef gaf me wel genoeg materiaal om de CTO Masterclass starten. Daarin stellen we de vragen opnieuw aan een groep CTOs en gaan we samen op zoek naar de antwoorden. Die CTO Masterclass geeft me … jawel … weer meer inspiratie voor onderwerpen die nog behandeld moeten worden.

Door zo veel kennis en ervaring te delen en te laten delen aan CTOs heb ik gemerkt dat CTOs vaak weinig of geen andere CTOs kennen. Dat deed me dan weer de CTO Club starten. Een initiatief dat me ongetwijfeld weer meer inspiratie en ervaring zal geven.

Je merkt het: ik doe veel, maar ik ben altijd met hetzelfde bezig: hoe kan een CTO groeien van solo developer of team lead naar het C-level. Wat heeft hij of zij daarvoor nodig, en wat is een goede manier om daaraan te geraken?

Kiezen voor focus. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ik neem aan dat jij ook met veel zaken bezig bent, CTO. Maar heb jij een duidelijke focus?