SoftwareCaptains

View Original

Technical due diligence

Hoe bereid je je voor op een technical due diligence?

Als je als CTO voor de eerste keer te horen krijgt dat je een technical due diligence moet ondergaan stel je jezelf heel wat vragen. Hoe gaat dat in zijn werk? Wat wordt er van mij verwacht? Hoe maak ik die due diligence zo positief mogelijk?

Ik praat regelmatig met CTOs die een due diligence ondergaan hebben, maar ook die er zelf één hebben (laten) uitvoeren. Dit zijn mijn take-aways uit die gesprekken:

Een technical due diligence wordt meestal uitgevoerd naar aanleiding van een investering of een acquisitie. De investeerder of nieuwe eigenaar wil weten waar ze hun geld in steken, en één element daarvan is de technische kwaliteit. Daarom bekijken ze dat van naderbij.

Wat veel CTOs verrast is dat men bij een technical due diligence weinig tot niet naar de code kijkt. Waar wordt dan wel naar gekeken?

De voornaamste vraag is: hoe zit de team structuur in elkaar? Is het team schaalbaar? Wie is er onvervangbaar? “Onvervangbaarheid” is hierbij geen pluspunt!

Daarbij aansluitend wordt gekeken naar hoe alles gedocumenteerd is. Welke kennis zit enkel in hoofden van mensen? Welke processen en procedures bestaan er? Zo kan je bijvoorbeeld de vraag krijgen “de server gaat plat om 3u ‘s morgens op een zaterdagochtend. Wat gebeurt er dan?”

Meer en meer wordt er ook een security audit gedaan. Dit kan op papier, maar je mag ook een pen-test verwachten.

De meeste van die vragen zal je als CTO in een vragenlijst krijgen. Dat helpt je natuurlijk al om niet met je mond vol tanden te staan bij een onverwachte vraag. Maar meestal volgt er daarna ook een in-person interview om de details te bespreken.

Dus hoe bereid je je als CTO zo goed mogelijk voor op een technical due diligence? Door zoveel mogelijk van bovenstaande zaken op te schrijven en te documenteren.

Moet je zenuwachtig worden voor een due diligence? Nee en ja. Ik heb nog weinig gehoord dat een due diligence de oorzaak is dat een mogelijke deal afspringt. Wel beïnvloedt de due diligence de prijs die uiteindelijk betaald wordt. Hoe beter je je zaken op orde hebt, hoe hoger de waardering.

Een technical due diligence kan veel tijd en werk vragen. Maar er is altijd een silver lining: je leert er vaak zelf ook veel uit. De voorbereiding alleen al helpt je om bepaalde zaken beter in kaart te brengen. En een goede due diligence zal je helpen om pijnpunten te identificeren zodat je ze later kan aanpakken.